Ιστορίες...πίσω από τα τραγούδια

Σ' αυτόν τον τομέα υπάρχουν αναρτημένες μικρές ιστορίες για το πως δημιουργήθηκαν είτε από που εμπνεύστηκαν κάποια από τα τραγούδια του συγκροτήματος, σύμφωνα με όσα έχουν κατά καιρούς αναφέρει σε συνεντεύξεις οι δημιουργοί τους.


Υπάρχουν Χρυσόψαρα Εδώ;
λόγια : Μάνος Ξυδούς
μουσική : Μάνος Ξυδούς, Παναγιώτης Σπυρόπουλος
Από τον δίσκο : Υπάρχουν Χρυσόψαρα Εδώ; (1999)
Γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1990, σε ένα πάρκο των Αγίων Αναργύρων κατά την περίοδο ξηρασίας, σε μια λίμνη που υπήρχε εκεί και η οποία είχε αποξηρανθεί, ένα μικρό παιδί συνάντησε τον Μάνο Ξυδού ο οποίος περνούσε από το σημείο όντας κάτοικος της περιοχής, και τον ρώτησε : ''Συγγνώμη κύριε, υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;''. Έτσι, ο τραγουδοποιός των Πυξ Λαξ εμπνεύστηκε τον τίτλο και εν συνεχεία τους στίχους ενός από τα ομορφότερα τραγούδια του συγκροτήματος.


Ποδήλατα Δίχως Φρένα
λόγια, μουσική : Μάνος Ξυδούς 
Από τον δίσκο : Ο Μπαμπούλας Τραγουδάει Μόνος Τις Νύχτες (1996)
Το συγκεκριμένο τραγούδι γράφτηκε στο Άμστερνταμ, όπου είχαν βρεθεί ο Μ.Ξυδούς με τον Μ.Στόκα, με αφορμή μια συνάντηση που είχε ο πρώτος με κάποια γυναίκα που του άρεσε έχοντας απώτερο σκοπό την πρόταση γάμου, κατά την οποία όμως με το πέρασμα της ώρας και αφού την είχε ξεναγήσει στην πόλη, άρχιζε ασυναίσθητα να της μιλάει με εγκωμιαστικά σχόλια για την πρώην ερωμένη του, με αποτέλεσμα η γυναίκα εκείνη να φύγει..
''Ποδήλατα οι σκέψεις, δίχως φρένα'' λοιπόν...


Τί Είναι Αυτό Που Μας Χωρίζει
λόγια : Φίλιππος Πλιάτσικας
μουσική : Sasa Dragic
Από τον δίσκο : Για Τους Πρίγκιπες Της Δυτικής Όχθης (1994)
Την περίοδο που διαδραματίζονταν ο πόλεμος στην Σερβία, ένας Σέρβος καλλιτέχνης - ο Bayaka, είχε έρθει στην Ελλάδα να συνεργαστεί με τους Πυξ Λαξ. Ο μάνατζέρ του όμως, εν ονόματι Sasa Dragic, έγραφε τραγούδια. Έγραψε λοιπόν την μελωδία, την έπαιξε στους Πυξ Λαξ, και ο Φίλιππος Πλιάτσικας έφτιαξε τα λόγια του ''Τί είναι αυτό που μας χωρίζει''.


Άστην Να Λέει
λόγια, μουσική : Μάνος Ξυδούς
Από τον δίσκο Πυξ Λαξ : Ο Ήλιος Του Χειμώνα Με Μελαγχολεί (1993)
Ο Μάνος Ξυδούς αρχικά έγραψε το εν λόγω τραγούδι με σκοπό να το ερμηνεύσει ο Στράτος Διονυσίου, εκείνη όμως την εποχή ο Στράτος έφυγε από τη ζωή και έτσι οι Πυξ Λαξ ψάχνοντας μια γνήσια λαϊκή φωνή της εποχής εκείνης, επέλεξαν τον Βασίλη Καρρά για να το τραγουδήσει στον δίσκο τους.
Μετά από αρκετές προσπάθειες να πεισθεί ο Καρράς για να ηχογραφήσει το κομμάτι, αφού θεωρούσε πολύ ''ροκ'' τον συγκεκριμένο ήχο για τα δικά του μουσικά δεδομένα, κατέβηκε στην Αθήνα και έγινε η ηχογράφηση, που έμελλε να είναι καθοριστική για την μετέπειτα πορεία του συγκροτήματος, αφού τους έκανε γνωστούς στο ευρύ μουσικό κοινό.


Μοναξιά Μου Όλα
λόγια : Φίλιππος Πλιάτσικας, Όλγα Βλαχοπούλου
μουσική : Φίλιππος Πλιάτσικας
Από τον δίσκο : Στίλβη (1998)
Τα περιγραφικά κουπλέ του εν λόγω τραγουδιού γράφτηκαν κατά τη διάρκεια ενός χειμερινού ταξιδιού του Φίλιππου Πλιάτσικα στη νότια Γαλλία. Ο Φίλιππος θέλοντας να αποφύγει την καταρρακτώδη βροχή, έκανε στην άκρη με το αυτοκίνητό του και σταμάτησε. Σ' εκείνο το σημείο, παρατηρώντας το τοπίο γύρω του, έγραψε τους στίχους.


Οι Παλιές Αγάπες Πάνε Στον Παράδεισο
σκόρπια λόγια από το ομότιτλο βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη
έμμετρη προσαρμογή και μουσική επένδυση : Φίλιππος Πλιάτσικας
Από τον δίσκο : Ο Μπαμπούλας Τραγουδάει Μόνος Τις Νύχτες (1996)
Το συγκεκριμένο τραγούδι γράφτηκε μετά από παρότρυνση της αρκοντεονίστα των Πυξ Λαξ Δήμητρας Καραμπεροπούλου προς τον Φίλιππο Πλιάτσικα να διαβάσει το βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη ''Οι Παλιές Αγάπες Πάνε Στον Παράδεισο'', απ' το οποίο εκείνος προσάρμοσε σκόρπια λόγια στη μουσική του, και υπήρξε το γνωστό σε όλους μας αποτέλεσμα.


Έπαψες Αγάπη Να Θυμίζεις
λόγια : Φίλιππος Πλιάτσικας, Νίκη Παπαγεωργίου, Όλγα Βλαχοπούλου
μουσική : Φίλιππος Πλιάτσικας 
Από τον δίσκο : Στίλβη (1998)
Το παραπάνω τραγούδι φτιάχτηκε μετά από μια συναυλία των Πυξ Λαξ, στην οποία μια νέα κοπέλα τους είχε δώσει τους εξής στίχους : ''Ακόμα δεν κατάλαβα γιατί θανατική ηδονή μου χάριζε το κάθε σου φιλί και ακόμα περισσότερο γιατί έπαψες αγάπη να θυμίζεις''.


You Get In Love
λόγια : Μάνος Ξυδούς
μουσική : Μάνος Ξυδούς, Παναγιώτης Ντάβελος
Από τον δίσκο : Υπάρχουν Χρυσόψαρα Εδώ; (1999)
Ο Μάνος Ξυδούς σε μια ζωντανή εμφάνισή του είχε αναφέρει πως το ''You Get In Love'' γράφτηκε με αφορμή μια γκαρσόνα.


Μέλυδρον
λόγια : Μάνος Ξυδούς
μουσική : Μάνος Ξυδούς, Νίκος Σπυρόπουλος
Από τον δίσκο : Υπάρχουν Χρυσόψαρα Εδώ; (1999)
Το ''Μέλυδρον'' ήταν ένα μπαρ στην Κεφαλλονιά στο οποίο οι Πυξ Λαξ σύχναζαν το καλοκαίρι του 1998, αλλά έπαιζαν και τραγούδια..Εκείνη την περίοδο ο Μάνος Ξυδούς συνήθιζε να φοράει ανάποδα τις μπλούζες, πράγμα το οποίο οι υπόλοιποι της μπάντας χαριτολογώντας του το επισήμαιναν, εκείνος όμως συνέχιζε να το κάνει.Και όπως άλλωστε ο ίδιος έγραψε στο ομώνυμο τραγούδι, ''τί σε πειράζει αν σε δείχνουνε στο σπίτι σου, αφού εφόρεσες ανάποδα τα ρούχα''...